Menu

Hoe herken je een succesvolle ondernemer: 10 eigenschappen

Als ondernemer wil je maar één ding en dat is succesvol zijn. Als jij die ambitie niet had, zou je toch geen ondernemer zijn geworden? De definitie van succes is echter voor iedereen persoonlijk en afhankelijk van de doelen die je jezelf stelt.

In zijn algemeenheid spreken we over succes als iets een gunstige afloop of resultaat heeft. Als ondernemer is het handig als je over een aantal eigenschappen beschikken die jou in staat  stellen om je doelen te halen en dus succesvol te zijn. Uit nationaal onderzoek zijn 10 eigenschappen naar voren gekomen wat succesvolle ondernemers gemeenschappelijk hebben. Heb jij het in  je om een succesvolle ondernemer te worden?

1) Verkoopkracht
Als ondernemer verkoop je altijd iets, een product of dienst. Dat moet je wel voor het voetlicht weten te brengen. Jij weet om te gaan met bezwaren van klanten en ze te overtuigen om jouw product af te nemen.

2) Gedrevenheid
Je moet als ondernemer een pitbull zijn. Je wil’t er elke dag volledig voor gaan en wilt je ook graag laten gelden.

3) Netwerken
Zakelijk beweeg je je in de belangrijkste zakelijke netwerken. Je weet hoe je met mensen moet omgaan en hoe en wanneer je de juiste mensen inzet voor jouw zaak.

4) Initiatief en durf
Je moet over een dosis lef beschikken om als ondernemer te beginnen. Je bent niet bang om eigen geld te investeren of financiële risico’s te nemen die bij het ondernemerschap horen.

5) Neus voor zaken
Jij weet wat werkt of verkoopt en weet hoe dingen moeten worden aangepakt om er een succes van te maken. Weet hoe je een bepaalde doelgroep benadert of met welke verkooptechniek je een product aan de man brengt.

6) Vasthoudendheid
Je hebt een dikke huid als ondernemer en weet hoe je tegenslagen moet incasseren. Want helaas, die komen er hoe dan ook. Je gaat nooit bij de pakken neerzitten.

7) Verlies pakken
Soms mislukt iets faliekant, dat hoort erbij, maar een succesvol ondernemer weet wanneer hij een andere weg in moet slaan, en gaat niet door ten koste van alles.

8) Kostenbewust
Een goede ondernemer let op de kleintjes, gaat zuinig om met de bedrijfskosten, weet wanneer en hoe hij moet investeren, of juist niet. Het financiële beheer is top geregeld.

9) Financiële onzekerheid
Een van de belangrijkste kenmerken/eigenschappen die een succesvol ondernemer moet hebben, is de kracht om te kunnen dealen met financiële onzekerheid. Je bent niet altijd verzekerd van een vast inkomen en met die stress moet je kunnen omgaan.

10) Eigen baas zijn
Je bent een autonoom persoon en hebt liever niemand boven je in de hiërarchie. Je moet  dus echt een sterke drijfveer hebben om eigen baas te zijn.

Kun jij bij elke van deze tien eigenschappen een vinkje zetten? Dan heb je het zeker in je  om een topondernemer te zijn, of misschien ben je dat al. Mis je er een paar? Niet getreurd, niet alles hoeft aangeboren te zijn en kun je ontwikkelen. Ben je bijvoorbeeld niet zo kostenbewust, regel dan iemand die dit voor je uit handen kan nemen. Of misschien ben je stressgevoelig en bezorgen de financiële onzekerheden jou slapeloze nachten. Dan zijn er tal van coaches en trainers die jou hiermee om kunnen leren gaan. Ben jij benieuwd naar jouw persoonlijk ondernemerschap? Kom ook naar de BIZ Groeisessie op 16 maart a.s.